Conservatorium Leuven neemt deel aan MARS UVRM


Directeur Kim Van den Brempt aan het woord

Kim Van den Brempt

Ook de studenten van het Leuvense Conservatorium (SLAC) nemen deel aan onze optocht ter ere van 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Of de leerlingen ook effectief zullen meestappen? Dat hopen we! Wat wel al zeker is, is dat er maar liefst drie ensembles uit de schoot van het Conservatorium zullen aantreden tijdens de stoet.

De stoet trekt door centrum Leuven, maar houdt halt op 5 locaties symbolisch voor de mensenrechten. Op de eerste locatie vindt er een optreden plaats van het zangkoor, de zangers werden voorbereid door Paul Sojo en zullen begeleid worden door een saxofoonkwartet uit de klas van Gert Meers.

“Het is – zeker vandaag de dag – ontzettend belangrijk de waarden van de mensenrechten nog eens onder de aandacht te brengen. Als je bekijkt wat er allemaal in de wereld gaande is? Vandaar dat ik ook meteen enthousiast was toen fanfare Toeterdonk vroeg of het Conservatorium interesse had om mee te werken aan hun initiatief. Allicht speelt mijn persoonlijke achtergrond hierin een belangrijke rol, mijn vader heeft immers  voor Amnesty International gewerkt.”

Op nog een andere locatie komt ook het percussie-ensemble uit de slagwerkklas van Tom Ouderits mee op voor de rechten van de mens. Zij brengen een nummer dat gespeeld wordt op lege stoelen en begeleiden hiermee een dansoptreden dat gecoacht werd door Jennifer Regidor.

“Onze studenten een podium bieden, zoals we dat ook doen in de Dieric Bouts Klankroute of de Verrassingsconcerten in het kader  van Liefde voor klassiek, is een belangrijke evolutie van het deeltijds kunstonderwijs. We creëren hierdoor niet enkel een sterke cohesie tussen het DKO en het kunstenveld in Leuven, maar brengen vooral mensen met mekaar in contact. We vinden het belangrijk dat we genereus deelnemen aan het leven rondom ons en dat we de waardevolle zaken waar we dag in dag uit mee bezig zijn in de klas niet voor ons houden tussen onze vier muren. Die verbinding is onze manier om een deel van onze missie in de praktijk te brengen.”

Meer informatie over de locaties en wat er nog meer te beleven valt tijdens MARS UVRM LEUVEN kan u vinden in het virtueel programmaboekje: