Ronny Mosuse en stadsbeiaardier Eddy Mariën tekenen present


Op 2 december gaat het nieuwe project van Fanfare Toeterdonk in premiëre te Leuven: Mars UVRM.

We trekken met 60 muzikanten en acteurs als militanten – erend en protest-erend – de straat op! We komen eerder naar buiten als een “Murga”: we scanderen ons protest muzikaal. Simon Van Hoecke componeert en dirigeert nieuwe muziek voor ons fanfareorkest. Hij gaat terug naar de roots van dit immaterieel erfgoed als staporkest, maar vermijdt bewust het traditionele pad. Niet strak in de pas, zonder kepie en zonder schouderstukken, maar wel losjes feestend, zwervend, opjuttend en aanstekelijk, met een modern idioom dat doet denken aan repetitieve en polyritmische muziek.

Op een vijftal toepasselijke locaties staan we even letterlijk en figuurlijk stil bij de betekenis van de (schendingen van de) mensenrechten door tussenkomsten van diverse artiesten. Pier De Kock schrijft en regisseert de theatrale begeleiding van de optocht en de verschillende acts onderweg.

We krijgen het gezelschap van kunstenaarscollectief KNEPH uit Kessel-Lo. Zij dragen tijdens de mars schilderijen met zich mee gemaakt in de gevangenis en onthullen onderweg het kunstwerk “Het failliet van de democratie“.
Jennifer Regidor zorgt voor dansparels op enkele van onze haltes. Het Leuvense Conservatorium (SLAC) treed aan met maar liefst drie ensembles.

Ook zanger/muzikant Ronny Mosuse en stadsbeiaardier Eddy Mariën tekenen present aan de Grote Markt. Op de beiaard zullen variaties te horen zijn van Beethoven’s 9e symfonie waarna de fanfare het terug overneemt en Ronny Mosuse ervoor zorgt dat de hele Grote Markt in zang staat.

Naast de (uit)beeldende en klinkende kunst mag u zich ook verwachten aan enkele getuigenissen van bekende, minder bekende en anonieme sprekers. Gents hoogleraar en privacy experte Ingrid De Poorter en Leuvens hoogleraar Strafrecht/Criminologie Stephan Parmentier vertellen vanuit hun expertise en ervaringen over mensenrechten.

Parcours Leuven

Afspraak op 2 december 2023 om 14u30 aan de trappen van SLAC conservatorium Leuven (Dirk Boutslaan 60-62) of aansluitend doorheen de stad.

Met dank aan onderstaande partners:

Vlaanderen verbeelding werkt