Historiek


Historiek – Wie zijn we?Fanfare Toeterdonk Historiek - Muziek en Plezier maken

Goede muziek & plezier maken staan centraal

In 2011 besloot een groepje vrienden zelf een fanfare op te richten, met Joke Verschueren als dirigente. Inmiddels is Toeterdonk uitgegroeid tot een volwaardige fanfare.

Joke gaf na een aantal jaar de dirigeerstok door aan Simon Van Hoecke,  tevens professioneel trompettist en getrouwd met onze tromboniste Lisa Verschueren.

Als één van de jongste fanfares van het land is ons hoofddoel vooral samen goede muziek maken.

Ons palmares is al niet van de minste: reeds in 2013 werden we provinciaal kampioen in onze 2e afdeling van de orkestenwedstrijd van VLAMO.*  Een maand later wonnen we nogmaals; ditmaal werden we zelfs Vlaams kampioen.  In 2017 en 2021 konden we dit normaals herhalen in 1st afdeling fanfare. In 2022 waagden we het in afdeling uitmuntendheid en werden door de jury gehonoreerd met maar liefst 94,2%.

Toeterdonk - Vlamo Kampioen 2013 - 2e afdeling

Vanaf het ontstaan van onze fanfare worden we zowel door gemeentelijke als provinciale instanties gevraagd om vieringen en evenementen op te luisteren.

Maar goede muziek componeren en maken kan natuurlijk niet zonder wat plezier en vertier. Buiten ons halfjaarlijks concert heeft toeterdonk nog een aantal leuke en plezante nevenactiviteiten, zoals de eetdag, teerfeest, kerstmarktjes en vieringen, verbroederingen, ons toeterweekend,…

Onze dirigent

Om het niveau bereikt te hebben waar wij nu zijn, hebben we veel te danken aan onze dirigent, Simon Van Hoecke. Door zijn enthousiasme en professionaliteit, maar ook door zijn gedrevenheid haalt hij het uiterste uit ons. Elke repetitie opnieuw ontdekken we zo tot onze verbazing dat we meer kunnen dan we dachten.

Streven naar een perfect samenspel van klanken en harmonie is zijn belangrijkste drijfveer en zonder hem zouden we maar half zo goed klinken als we nu doen (het mag gezegd!)

En onze dirigent slaat niet alleen met zijn dirigeerstok.  Hij weet ons ook mee te slepen zijn eigen eigen muzikale creaties zoals “Engelenburcht” en “Help! De taart staat in brand!“. Met “Engelenburcht” wisten we de VLAMO Award 2016 in de wacht te slepen.  Met “Help! De taart staat in brand!” een nominatie voor VLAMO Award 2019. In 2023 rollen we ons nieuwe project uit rond de 75e verjaardag van de verklarig van de Universele Rechten Van de Mens (URVM).

En ook corona heeft ons niet klein gekregen. Vanop afstand slaagden we erin om toch samen muziek te maken, met enkele leuke filmpjes én de juryprijs van het HaFaBra songfestival als resultaat!

Een getuigenis

Na een speelloze periode van meer dan vijf jaar, besloot ik dat ik mijn saxofoon nieuw leven wou inblazen.

Maar hoe? Alleen spelen was en is te demotiverend, en ook zo saai.

Noem het toeval, maar net die dag hoorde mijn mama op de radio een interview tussen Jan Hautekiet en ene Carl Haven, de voorzitter van een fanfare die zichzelf ‘Toeterdonk’ noemde.

Aangezien Tildonk mij reeds vertrouwd was omdat ik daar mijn middelbare schoolperiode heb doorgebracht op St. Angela, kunnen jullie waarschijnlijk de rest van het verhaal al raden… na een mailtje om mij in te schrijven, stond ik al paraat op de eerstvolgende repetitie.

En wat was dat tof! Het werd mij al snel duidelijk dat Toeterdonk niet enkel een bende toffe muzikanten is, de groep is zoveel meer:

Gemotiveerd, ondernemend (enkele concerten per jaar, verschilende activiteiten zoals kerstmarkt, eetdagen, verbroederingen, wc papier verkoop, toeterweekend,…), gedreven (Toeterdonk heeft in een periode van twee jaar tijd meegedaan aan twee grote VLAMO* wedstrijden, provinciaal en nationaal, en heeft beide keren gewonnen). En Toeterdonk is ook, mede dankzij onze supergoede dirigent Simon Van Hoecke, gewoon een keigoeie fanfare (nu we toch eerlijk zijn ).

Ook al bestond onze fanfare hoofzakelijk uit reeds goede vrienden, familie en aangetrouwde familie, ik werd onmiddellijk opgenomen en voelde me van de allereerste moment al deel uitmaken van een grote vriendengroep.

Na in begin oktober 2015 mijn allereerste ‘toeterweekend’ te hebben beleefd, wist ik het zeker: ik ben enorm trots dat ik bij deze groep geweldige muzikanten én vrienden voor het leven hoor!

Nele, alt saxofoon

*Vlaamse Amateur Muziek Organisatie