Bronzen medaille tijdens VLOF 2024


Op 2 maart 2024 nam Fanfare Toeterdonk deel aan de VLAMO Open Fanfarekampioenschappen, kortweg VLOF, in het prachtige culturele centrum Zwaneberg te Heist-op-den-Berg . Het was een zeer succesvolle editie van het VLOF met niet minder dan 26 fanfareorkesten uit België en Nederland. In onze afdeling Uitmuntenheid traden naast Fanfare Toeterdonk nog 8 andere fanfares aan.

In afdeling Uitmuntendheid dient het orkest een verplicht en een keuzewerk te spelen. Het verplicht werk is dit jaar: Ancient Tales van Kevin Houben. Het keuzewerk van Fanfare Toerterdonk is De Vuurvogel (The Firebird) van Igor Stravinsky in een arrangement van Simon Van Hoecke. Fanfare Toeterdonk behaalde met 88,17% de bronzen medaille in deze afdeling.

Een recensie over onze opvoering kan u lezen op de website van CU Brass.

Voornaamste doelstelling van dirigent Simon Van Hoecke was om met het orkest op een relaxe manier toe te werken naar het tornooi en om zonder stress het podium te betreden. Muziektornooien brengen namelijk altijd wat extra spanning met zich mee. Door ons coachingproject ANAGRAM werd de theorie letterlijk in de praktijk omgezet.

Naast een 3-koppige jury is het vooral bijzonder leuk om op het VLOF vele oude bekenden tegen het lijf te lopen en nieuwe contacten te leggen. We delen namelijk allemaal dezelfde passie voor het immaterieel erkende erfgoed: de fanfare. En natuurlijk is het altijd bijzonder interessant te horen wat zij vonden van onze uitvoering.

Zo ontvingen we felicitaties van Kevin Houben, componist van het plichtwerk in onze afdeling. Hij had heel hard genoten van onze interpretatie van zowel het plicht- als het keuzewerk. Naast de straffe solisten in het orkest was hij zeer te spreken over het contact tussen orkest en dirigent. Onze dirigent werd daags nadien op de tweede dag van VLOF 2024 regelmatig aangeklampt met complimenten over ons optreden: over de muzikaliteit, de details en wat we gerealiseerd hadden met de kleinste groep muzikanten die deelnam aan het tornooi.

Alle informatie kan je nog terugvinden op de webpagina van VLOF 2024.

Terugkijken naar de live captaties van het optredens kan via BrassPass TV (betalend).