De ‘bombardon’ van Toeterdonk maakt indruk op Jeroen Meus
Dinsdag 26 november 2024; alweer een mijlpaaltje in de geschiedenis van fanfareorkest Toeterdonk
Dinsdag 19 november komt bij de muzikanten van Toeterdonk om 16u42 een oproep binnen op de smartphone. Neen, geen noodoproep, wel een whatsappbericht van “onze” dirigent Simon. Zo’n bericht van hem is eerder zeldzaam, zeker op een doordeweekse werk- en schooldag. Het wordt dan ook snel opgemerkt, gelezen en enthousiast beantwoord daar waar mogelijk.
Er kwam een vraag binnen van het productiehuis Hotel Bonka voor een opname, deelt hij mee. En wel om tijdens het kookprogramma ‘Dagelijkse kost’ van Jeroen Meus met de fanfare een kerstliedje te spelen op de achtergrond voor het befaamde raam tijdens het voorbereiden van het kerstmenu.
In de kersttijd passen bij het bereiden van een feestelijk maaltijd, de beste toeters en bellen, inclusief Toeterdonk. Een hele eer, en het lukt om er ons op voor te bereiden met voldoende muzikanten!
Hoe het productiehuis bij Toeterdonk terechtkwam blijkt misschien toeval, of niet?
Er zijn natuurlijk internet, onze uitstekende website en onze originele coronafilmpjes op Youtube. Maar er was recent ook die andere mijlpaal voor Toeterdonk, de lofrede van Jan Van Langendonck en zijn bijzondere ervaring in de productie Engelenburcht (2016) op radio Klara (interview van Katelijne Boon op 16/11/2024).
De uiteindelijke muziekkeuze valt op een van de kerstklassiekers: “Rudolph the red-nosed reindeer”, voor de gelegenheid omgedoopt tot “Meusdeer”.
Dat verhaal (uit 1939) over het negende en jongste rendier in de kudde van de Kerstman – het enige met een felrode, lichtgevende neus – kreeg later een aangepaste en succesvolle lied- en muziekscore en verschillende filmbewerkingen. Rudolphs’ ongewone neus maakt hem aanvankelijk tot voorwerp van spot. Tot de Kerstman ontdekt dat hij met zijn roodgloeiende neus in het donker de weg kan aangeven. In een tijd dat er nog geen handige zaklampen waren,twijfelde de Kerstman geen seconde: Rudolph werd als extra, negende rendier ingespannen voor de sledetochten, als eerste, vooraan. Tot op vandaag kan de Kerstman op zijn tochten in weer en wind, bij mist en sneeuwval, rekenen op de gewaardeerde diensten van Rudolph!
In Cafe Leuven Central, ooit cafe ‘tPoske, zijn die ochtend rond 9u30 reeds enkele muzikanten binnengevallen. De patron herinnert zich nog niet haarscherp een eerdere afspraak, maar is een en al oor. Gastvrij wijst hij de trap naar de tweede verdieping, voor het deponeren van materiaal. Wat later stroomt de rest van de groep binnen en ook iemand van de opnameploeg voor de laatste instructies. “En patron, geef die mensen in afwachting een warme koffie of iets anders, op ons rekening”.
Uiteindelijk zijn ze er allemaal: de 19 die zich met soms halsbrekende toeren en fratsen hebben kunnen vrijmaken op het werk, in de opleiding, in de mantelzorg of andere vrijwilligersjob. De klankstemming verloopt probleemloos en de kerstmutsen en Toeterpetten worden opgezet.
Met vlag (en -‘voetje’) vertrekt de bonte bende naar de Schrijnmakersstraat die al is afgezet voor gemotoriseerd verkeer. Jeroen Meus is reeds begonnen met het voorgerecht wordt ons gemeld. Het is gelukkig niet te koud, de zon schijnt en er zijn wel enkele vuurkorven aangestoken. Aan enkele bistrotafeltjes zitten toevallige passanten belangstellend uit te kijken naar wat gebeuren gaat.
Rond 11u20 start de eerste “take” met de live gebrachte versie van Rudolph. Voordien komt Jeroen himself even naar buiten om te groeten en kennis te maken met “Toeter-Tildonk”.
Hij speelde blijkbaar ooit zelf ook wel een muziekinstrument (saxofoon) en verbleef tijdens zijn eerst 2 jaar secundair onderwijs in Tildonk! Daar werd dus blijkbaar de basis gelegd voor zijn succesvolle kookkunstencarriere. Bovendien blijkt bij nader onderzoek dat zijn tv-kookprogramma net zo is als Toeterdonk!
Nu kan toch niets meer fout lopen? ”Allez mannen (en vrouwen), doegetgoe sebiet!” roept hij nog. Snel stormt hij na 4’47’’ terug naar binnen, want in zijn keuken dreigen de krielpatatjes over te koken.
Rudolph klinkt mooi, ook nog beter bij de tweede take, en subliem bij de derde. De aanwezige omstaanders klappen in de handen, blij verrast. Ook Julien, gepensioneerd politiecommisaris, tussen Eric en Claudine.
En het resulaat:
En achter de schermen:
En hoe zag het er uit op TV?
Uw verslaggever ter blaastze,
TW (Classic)