In de nacht van 11 op 12 augustus 1942 stortte te Tildonk een Britse RAF Wellington III van het 156e Squadron neer. Wellington X3798 was op de terugweg na een missie boven Mainz (Duitsland) toen het vliegtuig boven Kessel-Lo onderschept werd door een Duitse nachtjager. Drie bemanningsleden wisten zich middels hun parachute boven het Leuvense te redden maar vielen in handen van de bezetter. De twee piloten hebben nog getracht een noodlanding te maken maar hiervoor was het toestel te zwaar gehavend waardoor het in een veld in de Bertrodestraat neerstortte. Beide piloten werden begraven op het kerkhof van Tildonk waar ze nog steeds hun laatste rustplaats hebben.
82 jaar na datum, op 12 augustus 2024, werd een nieuwe gedenksteen ingehuldigd nadat de gedenkplaat uit 2017 door een tractor beschadigd werd. Inmiddels werd de gemeente Haacht eigenaar van het perceel waardoor de nieuwe gedenksteen een prominentere plaats kreeg. Deze gedenksteen werd vervaardigd uit een gerecupereerde grafsteen van een Engelse soldaat uit de eerste wereldoorlog.
Fanfare Toeterdonk was aanwezig met een klein vertegenwoordiging. Trompettist Joeri blies er “The Last Post” ter nagedachtenis aan de piloten, de bemanning en iedereen die voor onze vrijheid heeft gevochten.
Bijzondere gast was de inmiddels 90-jarige Pierre Neuhard. De in 1942 achtjarige knaap woonde net om de hoek en zag alles gebeuren toen hij samen met zijn familie op weg was naar hun schuilplaats. Hij schreef samen met zijn kleindochter Anke het boek “Ik was pas zes (toen de wereld in brand werd geschoten)” waaarin hij de belevenissen van zijn familie in de tweede wereldoorlog in en rond Tildonk beschrijft.
De inhuldiging in het nieuws:
- ROBtv: Haacht heeft oorlogsmomument ingewijd om de vliegtuigcrash in 1942 te herdenken
- VRT NWS: Nieuw monument herdenkt bommenwerper die 82 jaar geleden neerstortte in Tildonk
- Het Nieuwsblad (paywall): Nieuw herdenkingsmonument op plek waar bommenwerper crashte
- Het Laatste Nieuws (paywall): Nieuw monument in Tildonk herdenkt crash van bommenwerper in 1942