Herdenkingsplaat voor vermoorde familie Valckenaers


Op 26 augustus 1914 vond in Hambos (Tildonk) een tragische gebeurtenis plaats. Zeven leden van de familie Valckenaers werden er koelbloedig vermoord door Duitse soldaten. Ze werden er onterecht van beschuldigd op de Duitsers te hebben geschoten. Deze tragische gebeurtenis vormde de basis van onze Vlamo-Award winnende muzikale voorstelling “Engelenburcht

De slachtoffers waren allen zeer jong: Victorine (2 jaar), Jeanne (6 jaar), Hortense (17 jaar) en Louise (19 jaar), vier dochters van Isidoor Valckenaers. Ook Jozef (14 jaar), Jules (17 jaar) en Frans (20 jaar), drie zonen van Edward Valckenaers werden vermoord. Isidoor zelf werd verminkt en zijn vrouw Josephine Cuveliers verloor een oog. De boerderijtjes van beide families werden na de moordpartij in brand gestoken. Om de slachtoffers blijvend te herdenken heeft de gemeente Haacht met de steun van de provincie Vlaams-Brabant op 26 augustus 2018 een sobere herdenkingsplaat aangebracht op de plaats van het gebeuren.

Het bord werd onthuld tjjdens een inhuldigingsceremonie met een woordje van de burgemeester en een gelegenheidsgedicht van dorpsdichteres Lies Koopman dat ook werd aangebracht op de herdenkingsplaat .  Het Kwintoet van fanfare Toeterdonk sloot de plechtigheid af met een speciaal voor de gelegenheid herwerkte versie van “Eenzame soldaten“, een deel uit de voorstelling Engelenburcht.

U kan de volledige Engelenburcht voorstelling van fanfare Toeterdonk nog komen beluisteren op volgende data en locaties:

Kwintoet met “Eenzame Soldaten” uit “Engelenburcht”