Wake the dragon (verslag)


Werd de draak wakker in Gent? Toeterdonk droeg zijn steentje bij!

Zaterdag 6 juli 2019 was een memorabele dag in Gent, ook voor fanfareorkest Toeterdonk, Driess de Draak en zijn gezelschap.

Het was een mooie en warme zomerse dag zoals we er in deze vakantiemaanden ontelbaar veel hebben gehad. We zijn ’s morgens vroeg vertrokken met de bus vanuit Tildonk en halen in Mechelen aan het Rode Kruisplein nog enkele muzikanten op.

Chauffeur Constant heeft er alle vertrouwen in dat we toch veilig en op tijd aankomen in Gent Centrum: de binnenstad is immers stilaan een versterkte omwalling voor fietsers en voetgangers waar bussen niet zomaar dichtbij hun bestemming geraken. Roger en Benoit zijn al eerder vertrokken met het zwaardere materiaal in hun camionette en aanhangwagen. Ze slagen er zelfs in voor ons in de Bieskapelstraat achter Sint-Baafs te arriveren. Vlakbij is de zaal Miry, de historische prachtlocatie waar we optreden.

In Gent vond deze week het 51ste internationale Hoornsymposium plaats ingericht door het Gents Koninklijk Muziekconservatorium. Vandaag is het de slotdag, onder het motto “Wake the dragon” Niet toevallig, want om 16u vindt de wereldrecordpoging van de hoornblazers plaats: met zoveel mogelijk hoornblazers zal men pogen de draak op het Belfort wakker te blazen.

Maar op deze draken dag vinden nog tal van andere activiteiten plaats waaronder om 11u15 het optreden van Toeterdonk met “Help! De taart staat in brand!”, een concert dat perfect past in dit kader. Voor het talrijk opgekomen publiek, en voor de vele buitenlandse gasten wordt het “Help! the cake is on fire!”, the story of little Andy the Dragon and his friends.

Na de succesvolle premier vertoningen op 5 mei in Haacht met het jeugdensemble, wordt nu samengewerkt met Horns for all seasons en solist Bart Cypers van de Vlaamse Opera. De prachtige hoornklanken voegen een nieuwe klankdimensie toe aan het geheel. Ook de bijzondere akoestiek van de zaal en het enthousiasme van de toehoorders, stimuleerden dirigent Simon Van Hoecke en zijn muzikanten van Toeterdonk tot een uitzonderlijke uitvoering.

Na de middagpicnic werd onze muzikantengroep In de namiddag rondgeleid door gids Johan in de nabije omgeving: de stadshal, het stadhuis, Sint Jacobs, de Vrijdagmarkt, Dulle Griet, de Graslei, en …  om te eindigen in het stadscafe aan de Stadshal voor een welverdiende traktatie.

Om 16u toeterden 402 hoornblazers uit meer dan 40 landen de draak op het belfort wakker. Wake the dragon was een succesvolle poging om het record in het Guinness Book of Records te breken. Op indrukwekkende wijze verpulverde dit grootste ensemble hoornblazers aller tijden het eerdere record. Onder leiding van dirigent Dirk Brossé en stadsbeiaardier Kenneth Theunissen werden afwisselend bekende muzikale drakenthema’s uitgevoerd op het Sint-Baafsplein.

Om 17u trok Toeterdonk tevreden huiswaarts. De weg terug leek erg kort dankzij buschauffeur Constant en de minigrapjes- reeks van Marjan en Tars die als aanstormend talent de micro hanteerden

Uw verslaggever ter plaatse,
TW (Classic)