Fanfare Toeterdonk laureaat VLAMOAward


Laureaat

Met heel veel fierheid mogen wij u melden dat onze voorstelling Engelenburcht bekroond werd met de VLAMO Award 2016!

Zondagavond 19 maart 2017 werd voor de tweede keer de felbegeerde VLAMO-Award uitgereikt. Hiermee wordt een project gehuldigd dat uitmunt door creativiteit en kwaliteit binnen het Vlaamse landschap van Harmoniën, fanfares en Brass bands. Het  moet verder ook gedragen zijn door de plaatselijke gemeenschap en een blijvend effect hebben.

De uitreiking

VLAMO Award 2016-2017 Trofee

Drie projecten doorstonden de selectie. Alle drie werden ze kort voorgesteld door een filmpje, en daarna (om het spannend te houden) door telkens één vertegenwoordiger van een project. De één was duidelijk, de ander cool, en de laatste, voorzitter Lisa van Toeterdonk, ronduit ontwapenend. Maar het verdict van de jury zat allang in de gesloten briefomslag. En dat was …  “Engelenburcht” van de Tildonkse fanfare Toeterdonk.

Voor deze voorstelling schreef dirigent Simon van Hoecke beklijvende muziek, en dorpsdichter Ann Van Dessel een bundel getuigenissen uit de mond van een moeder, een vermoord kind, de pastoor, een Duitse soldaat…

Omdat dit een nieuw, toegankelijk Hafabra-werk is, omdat het gaat over het waargebeurde verhaal van de moord op de twee families Valckenaers uit Hambos door het Duitse leger, omdat hierbij kinderen uit de Lambertzhoeve, maar ook organisaties als Tilloenk Leeft en ONS betrokken werden, omdat intussen zovelen het leed van onze mensen in de Eerste Wereldoorlog mee-geleefd hebben, omdat de lijn tussen het vluchtelingenprobleem van nu en ons eigen verleden zo dun werd geschilderd, omdat de fanfareleden zélf zich zo sterk betrokken voelden, daarom ging de Award naar Haacht.

VLAMO Award 2016 – Groepsfoto

Hoe belangrijk de Toeterdonkenaars deze Award vinden viel af te leiden uit de grootte van hun vertegenwoordiging: driekwart van de Fanfare was erbij. Kon “Engelenburcht” al rekenen op de sympathie van gemeente en provincie, dan nu ook op die van Vlaanderen.

Voor ons was “De Engelenburcht” een onvergetelijk en bewogen avontuur en deze award is toch wel de kers op de taart!

Dank

We bedanken Ann Van Dessel voor haar aangrijpende teksten. Bedankt aan Jan en Mohamed om het verhaal op zo’n pakkende manier te brengen en bedankt aan onze muzikanten voor de inzet en de mooie klanken. En tot slot bedankt aan Simon, onze dirigent. In de eerste plaats voor de prachtige, meeslepende muziek. Maar ook voor het doorzettingsvermogen, het harde werk en het geloof!

De VLAMO-Award is een klein kunstwerkje, en gaat gepaard met een bedrag van € 4000.

De voorstelling gemist? Hou onze kalender en facebookpagina in de gaten voor nieuwe data.
De CD van de voorstelling kan u kopen aan de balie van het belevingscentrum ’14-’18 of simpelweg bestellen via onze website.Onze vrienden van Kon. Harmonie Peer legde de uitreiking van de VLAMO Award 2016 vast of digitale plaat.