Last Post Ceremonie Ieper 2 april


Zaterdag 2 april 2022 was een heel bijzondere dag voor Fanfare Toeterdonk. Als onderdeel van ons 10-jarig jubileumjaar maakten we een uitstap richting de Westhoek met als hoogtepunt het mee opluisteren van de Last Post ceremonie aan de Menenpoort te Ieper. We brachten het deel “Eenzame soldaten” uit onze voorstelling “Engelenburcht“.


Zonnebeke – Polygoonbos

Front Soldaat met Trombone - Tekening Dries De Troyer
Frontsoldaat met trombone
Tekening: Dries De Troyer

We vertrokken vanuit Tildonk met de bus eerst richting Zonnebeke (Passendaele) waar we het Tyne Cot Cemetery bezochten. Dit is het grootste Commonwealth kerkhof en een eerste bezinningsmoment van de dag. Ongeloofelijk hoeveel graven de inscriptie dragen “Known unto God”; een lichaam, maar geen naam. En dan zijn er de duizenden soldaten die nooit gevonden zijn, hun namen in de muren gebeiteld.

En ook vandaag nog worden er tijdens werken soms soldaten gevonden die ruim honderd jaar geleden begraven werden door hun kompanen op het strijdveld. Dat brengt ons ook naar de volgende halte aan Brasserie De Dreve, vlakbij het bekende Polygoonbos. Zaakvoerder Johan Vandewalle is niet alleen cafébaas, maar tevens ook een amateur archeoloog en begenadigd (West-Vlaams) spreker.

Zijn bijzonder en dramatisch verhaal gaat ruim 15 jaar terug in de tijd wanneer in de buurt tijdens wegenwerken een lichaam wordt gevonden. Johan wordt op de hoogte gesteld en gaat ter plaatse. Zijn ervaring leert hem dat er hoogstwaarschijnlijk nog soldaten moeten liggen. En ja hoor, dankzij zijn volharding en zijn je-m’en-foutisme werden er uiteindelijk op die plek 5 soldaten gevonden. Soldaat nummer 5 trok zijn bijzondere aandacht door de manier en toewijding waarmee hij was begraven. Voor Johan begon het speurwerk naar wie deze soldaat was. Het werd snel duidelijk dat het om een Australische soldaat ging, John ‘Jack’ Hunter, die bleek begraven te zijn door zijn eigen jongere broer. Het volledige verhaal kan je lezen op de website van het “Brothers In Arms Memorial“.

Het bleef voor Johan niet tot de vonds en zoektocht alleen. Hij richtte een vzw op welke zou instaan om een memorial te beheren ter nagedachtenis aan dit bijzondere verhaal. Slechts een week voor onze komst werd het in Australië gegoten bronzen beeld “Brothers In Arms” op zijn plaats gehesen. Ter ere van de slachtoffers en het harde werk van zijn bezieler Johan speelden we een eerste maal die dag “Eenzame Soldaten”; als het ware een officieuze inhuldiging van het werk. De officiële inhuldiging staat gepland voor september 2022.

Op de grond van het Brothers In Arms Memorial werden trouwens ook 5 lichamen gevonden: één Duitser en vier Fransen.

Nieuwsartikels uit het verleden:

Broedertragedie krijgt happy end

Zonnebeekse herdenkingstuin Brothers In Arms bijna klaar: een ode aan broederliefde

Brothers In Arms Memorial na 15 jaar bijna klaar.

De Standaard – 25 maart 2022

De Dreve is daarnaast ook niet zomaar een brasserie waar je terecht kan voor een natje en een droogje. Het is ook “The Home of the Underground War“, een privaat expositie waar je alles te weten komt over hoe de eerste wereldoorlog rondom Ieper ondergronds werd gevoerd. Zeker een bezoekje waard.

En ja, we blijven een fanfare, vooral eentje die vriendschap laat klinken sinds 2011. In Brasserie De Dreve klonken we dan ook op onze vriendschap en nuttigden we een Tommy Tucker maaltijd. Met andere woorden: soldatenkost anno 1917 geserveerd in een gamel.


Ieper – Last Post Ceremonie

Ieperboog - Ypres Salient

Na onze maaltijd trokken we tot slot richting de Menenpoort te Ieper voor de Last Post Ceremonie. Onze eerste contacten met de Last Post Association werden reeds in het voorjaar van 2020 gelegd. Je kan namelijk niet zomaar actief deelnemen aan de ceremonie; je dient te voldoen aan bepaalde voorwaarden inzake kwaliteit en de link met de herdenking moet duidelijk aanwezig zijn. Onze voorstelling Engelenburcht paste duidelijk in het plaatje, de muziek passend bij het karakter van de ceremonie. Corona zorgde voor een jaar vertraging maar anno 2022 stonden we er.

Klokslag 20u klonken de tonen van de Last Post gespeeld door de vrijwilligers van het lokale brandweerkorps. Na de Last Post was het tijd voor de kransneerleggingen, opgeluisterd door onze fanfare op de tonen van “Eénzame soldaten”.

Naast onze fanfare traden die avond ook 19 jeugdbrandweerkorpsen aan ter gelegenheid van 50 jaar Ieperse Jeugdbrandweer. Het waren bijzondere momenten voor ons allen die we nog lang zullen herinneren.

Eenzame Soldaten uit de voorstelling Engelenburcht (sample)

De CD van onze voorstelling “Engelenburcht” is nog steeds te koop via onze Webshop.Passende muziek en film van onze roadtrip