Engelenburcht


[Projectvoorstelling] [Oorlogsdagboek] [Engelenblog] [Foto & Film] [Engelenburcht CD]

Hartslag van een dorp in 1914

Augustus 1914. Duitse troepen vallen België binnen op weg naar Frankrijk. Ze hopen op een vrije doortocht. Maar België beslist anders en het kleine Belgische leger weet het Duitse leger op te houden. In verschillende dorpen en steden zijn er schermutselingen. Het Duitse plan om snel door te stoten naar Frankrijk dreigt te mislukken. De Duitsers worden zenuwachtig. Het zijn ook mensen die bang worden als er op hen geschoten wordt. Ze nemen hun toevlucht tot barbaarse gruweldaden en vermoorden tientallen onschuldige burgers.

Ook Tildonk ligt op de route van het Duitse leger. Nadat ze beschoten worden door Belgische soldaten, nemen de Duitsers wraak op een boerengezin. Mannen, vrouwen, kinderen worden doodgeschoten.

Toeterdonk, Simon Van Hoecke en Ann Van Dessel brengen de lokale geschiedenis opnieuw tot leven. In een 75 minuten durende voorstelling kruipen Ann en Jan Van Langendonck in de huid van verschillende personages. Ze vertellen de geschiedenis gezien door de ogen van de mensen die er deel van uitmaakten. Simon zette de beleving van deze eerste oorlogsdagen op muziek. Angst, eenzaamheid, heimwee, geloof, hoop, twijfel,… alle emoties die horen bij deze dramatische gebeurtenissen worden muzikaal vertolkt in een symfonisch geheel. Tekst en muziek vormen 1 geheel.

Geen geschiedenisles, geen grote heldenverhalen, … de voorstelling gaat over hoe gewone mensen in een landelijk dorp de oorlog beleefden en sluit op deze manier aan bij de opzet van het belevingscentrum dat in het voormalige Ursulinenklooster is gehuisvest.

Toeterdonk dankt Cera voor hun bereidwillige steun aan Engelenburcht.  Dankzij hun inbreng konden we het maatschappelijk draagvlak van dit project een extra dimensie geven.

Vlamo Award 2016Vlamo Award 2016

Met het project Engelenburcht werd Fanfare Toeterdonk Laureaat van de Vlamo Award 2016.

Voorstellingen:

  • Tildonk: 23 april 2016 – Kloosterkerk Tildonk
  • Halen: 10 december 2016 –  G.C. de Rietbron
  • Tildonk: 29 januari 2017 – Kloosterkerk Tildonk
  • Edegem: 20 mei 2018 –  festival “Edegem in ‘t donker”  – Fort V Edegem
  • Leuven: 14 september 2018 – abdij van Vlierbeek
  • Tildonk: 9 november 2018 –  Kloosterkerk Tildonk
  • Putte: 11 november 2018 – GC Klein Boom
[Projectvoorstelling] [Oorlogsdagboek] [Engelenblog] [Foto & Film] [Engelenburcht CD]