Toeterdonk viert eerste lustrum met schitterend concertEerste Lustrum

Zaterdag 29 april 2017 vierde het fanfare orkest Toeterdonk zijn eerste lustrum met een schitterend optreden in de bijzonder stemmige parochiekerk van Tildonk.  Dirigent Simon Van Hoecke leidde zijn vijfjarig orkest naar een aantal hoogtepunten uit het muziekrepertoire gebracht in de voorbije vijf jaar.  Het eerste concert van de nog jonge fanfare vond plaats in januari 2012 en het eerste nummer daarvan, “Frida’s Whiskers”, zette onmiddellijk de juiste toon als  inleiding.

In het programma werd ook hulde gebracht aan de eerste dirigent, Joke Verschueren, die zelf even het dirigeerstokje overnam voor “African Beat”, een nummer uit het African Safari concert.

Van fanfare van Honger en Dorst tot Engelenburcht

Al was Toeterdonk aanvankelijk  een fanfare van honger en dorst, ze evolueerde erg snel en bracht een verscheiden repertoire met klassieke werken, Weense nieuwjaarsklassiekers en moderne muziekstukken voor concertbands.

Wat niet kon ontbreken was een passage uit “Engelenburcht”, het eerste concertvullende, bijzonder gewaardeerde, werk van dirigent-componist Simon Van Hoecke, dat de lotgevallen verklankt van de inwoners in een gewoon dorp (Tildonk) tijdens de Duitse inval in 1914. Dit werk werd onlangs ook op cd uitgebracht.

Speciaal voor het feestende Toeterdonk schreef Patrick Verbist, zelf muzikant in Toeterdonk, een luchtig en speels arrangement over een Wandeling in het park en wat daar zoal te beleven valt. Van componist Steven Verhelst werd in premiere het stuk Horn Hill Fanfare gebracht. Dit stuk werd voor Toeterdonk gecomponeerd en zal altijd verbonden blijven aan haar vijfjarig bestaan als jonge fanfare.

Een vlag voor Toeterdonk

Kers op de taart was de officiele onthulling van de nieuwe vlag en kennismaking met de vlaggendrager Gerrit Abbeloos . De vlag is modern en origineel en poogt de eigenheid van Toeterdonk weer te geven onder de slogan  “laat vriendschap klinken” .

Het publiek genoot van de vrolijke feestambiance en smaakte de variaties in het programma en de originele presentatie door de muzikanten zelf.